HARD BODY PREHRANA

Odlučili ste se za transformaciju, želite zdravo i snažno tijelo, ali koji je način – onaj pravi. Svaki dan osvane neka nova dijeta, neki novi ‘čudotvorni’ način mršavljenja ili anti-aging tretman. Wellnes industrija troši milijune na marketing i promidžbu novih (i u pravilu skupih) super brzih metoda i tretmana koji će vam bez muke ‘podariti’ tijelo sa naslovnice. Nije lako odoljeti takvom iskušenju i ne isprobati ih. Ali koliko ste već takvih pokušaja napravili, da bi nakon nekog vremena opet bili na početku. Znate li zašto? Ma koliko se isprva učinile učinkovite- kratkotrajne promjene ne daju trajne rezultate.
Jedini način da dovedete svoje tijelo u formu i da ostanete fit, jeste da trajno usvojite aktivan način života i funkcionalan način razmišljanja o prehrani. Jednostavno, zar ne, svatko to može, gdje je ‘catch’? Nema ga!!

KAKO ZAPOČETI – Vodič kroz funkcionalnu prehranu

Svaka promjena navika je proces i započinje prvim korakom, pokrenite svoje tijelo, a kod izbora hrane, zapitajte se ‘ što ta namirnica čini za mene’.
Funkcionalni način prehrane ima za cilj da namirnicama koje konzumirate nahranite svoje tijelo. Pravilnim odabirom namirnica možete povećati razinu energije, fizičku snagu i izdržljivost, postići zdravu tjelesnu težinu, poboljšati mentalne funkcije, ojačati imunitet i osnažiti svoje tijelo u borbi protiv bolesti.
Kod ovakvog pristupa prehrani, kod odabira namirnica ne rukovodite se na prvom mjestu kalorijskom vrijednosti i udjelom masti i šećera, već razmišljate o učinku koji konzumacija tih namirnica ima na naše tijelo. Evo nekih primjera:

  • Povećava li ta namirnica apetit za drugom hranom?
  • Izaziva li ta namirnica nadutost i osjećaj težine?
  • Osigurava li mi ta namirnica dugotrajan i stabilan osjećaj sitosti?
  • Javlja li se osjećaj krivnje i grižnje savjesti nakon konzumiranja te namirnice?
  • Predstavlja li ta namirnica bogat izvor hranjivih sastojaka- vitamina, minerala, antioksidanata i fitonutrijenata.
  • Daje li mi ta namirnica potrebnu energiju , bez suvišnih kalorija?Optimizira li ta namirnica moju atletsku izvedbu?

Ukratko, umjesto pitanja ‘što je u ovoj krofni’, zapitajte se radije, što se dešava kada pojedem ovu krofnu, što mi ona pruža da optimiziram svoju prehranu.
Jedan uobičajen scenario je prehrana bogata jednostavnim ugljikohidratima (rafinirani šećeri i brašno) koja mijenja tjelesnu kemijsku sliku i rezultira dugotrajno povišenom razinom insulina u krvi, koja dalje potiče apetit i mozak šalje signale za još hrane i tako cijeli dan, i uvečer ste i dalje gladni, letargični i bez energije.
Još dva hormona ‘zaslužna’ za stvaranje masnih rezervi su i estrogen i kortizol (stres hormon) na čiju regulaciju učinkovito djeluje redovita tjelesna aktivnost. Prehrana koja obiluje škrobnim namirnicama također blokira hormon glukagon, koji oslobađa masti iz rezervi i koje tijelo koristi za proizvodnju energije.
Koje namirnice pospješuju lučenje glukagona? To su namirnice koje su dobar izvor bjelančevina, riba, jaja, bijelo meso…
Ovo je uvod u našu knjigu Hard body prehrana, autor je naš vrhunski nutricionist Branimir Dolibašić, koji iza sebe ima preko 25 godina iskustva na području zdravlja i prehrane.
Želite li postići dugotrajno, cjeloživotnu transformaciju u zdravlju i kvaliteti života, prehrana je uz naš Hard body trening, izuzetno važan čimbenik tog procesa.
Stoga je naš naputak da nabavite svoj primjerak naše Hard body knjige o treningu i prehrani (autori Tomislav Dolušić & Branimir Dolibašić), te je detaljno proučite, educirate se i naučite na vrlo jednostavan i praktičan način primijeniti zdrave navike prehrane u svakodnevnom životu.